6000 m2 Afrika – i vår hage

Fristeler i farge
Fristeler i farge

Midt i det sør-østlige middelhavet ligger Kreta ikke mer enn 360 km fra den afrikanske kysten. Geologisk er Kreta faktisk nærmeste nabo til det afrikanske kontinentet, på bruddlinjen mellom den eurasiske og afrikanske platen. Og så ble også vår hage til, når den midt mellom vulkaner en gang for mange år siden ble hevet opp og kom opp fra sjøen.

 

 

Se deg rundt

Lefka Ori - Lefka Ori – Kretas hvite fjell
Lefka Ori - Lefka Ori – Kretas hvite fjell

Fjellkjeden Lefka Ori, Kretas sigdformede hvite fjell, kan du se fra hvert eneste sted på vår vide tomt. Gå langs den tradisjonelle steinmuren som går rundt tomten og hvil ut dine øyne, når du ser på fjellene. 

 

 

Stein for stein

Hvem var de første beboere?
Hvem var de første beboere?

To gamle minoiske steinbygg i olivenhagen på vår tomt, ikke så langt fra huset, minner om den opprinnelige bruken som jordbruksareal. Disse ble bygd som beskyttelse fra vær og vind i kalde perioder, eller som beskyttelse fra solen på sommerstid.

 

Grønt & fersk

Oliventre – mellom himmel & jord
Oliventre – mellom himmel & jord

Landskapet skifter mellom å være grønt på vinterstid, blomst på våren, og være tørt på sommerstid – som noen dyr overlever ved å grave seg ned i jorden. Sommeren er altså ikke nødvendigvis tiden for å være aktivt, hvis en lærer å synkronisere sitt liv med klimaet.

 

Årstiden for å være aktivt er vinteren. 

 

 

Fra blomsten...

Fra blomsten til fruktene på våren og sommeren, og til høsten – Kreta forandrer stadig vekk sitt utseendet.

 

Ingenting forblir det samme.

 

 

Her er det ingen veksel mellom årstidene, forandringer skjer hele tiden.

Traditional Stone House Crete